Slagerij Nicolas - Menen

Slagerij Nicolas - Menen

22/01/2020 - 14:22

Slagerij Nicolas - Menen

Slagerij Nicolas staat al 7 jaar voor ambacht, kwaliteit en passie.
Ambacht
De eerste pijler 'Ambacht' zit vervat in het idee dat vleeswaren en - bereidingen ambachtelijk worden geprepareerd volgens de regels van de kunst. Ik heb de laatste jaren kunnen ondervinden dat binnen de slagers- en voedingssector steeds meer producten worden ingekocht. De nadruk ligt minder op het ambachtelijke en artisanale product. Nochtans heb ik gemerkt dat er net aan de consumentenzijde een grotere vraag is naar ambacht in z’n pure vorm. Op dit vlak probeer ik mij met Slagerij Nicolas dan ook te onderscheiden van de anderen. De focus wordt gelegd op exclusieve, als in klaargemaakt volgens een eigen recept, vleesproducten. Ikzelf haal ook meer voldoening uit het aanbieden van ambachtelijke vleeswaren.
Kwaliteit
Dit brengt me dan ook meteen bij de tweede pijler 'Kwaliteit'. In mijn ogen is het de taak van een slager, en in het algemeen van een zelfstandige, om de beste kwaliteit aan te bieden aan de klant. Dit begint bij het kiezen van de juiste leveranciers. Ik maak er een punt van om vlees te verkopen dat ethisch verantwoord is, waarbij rekening wordt gehouden met het welzijn van de dieren. In de beenhouwerij is een doorkijkatelier voorzien. Dit wil zeggen dat de klanten vanuit de winkel rechtstreeks contact hebben met het atelier. Ik heb hier doelbewust voor gekozen, omdat het vertrouwen winnen van de klant een belangrijk punt is. Er wordt niet geknoeid en dit kan de klant aan de levende lijve ondervinden. Daarnaast is er naast ons huidig assortiment een gamma van fijnere vleeswaren te vinden, dit om de fijnproevers onder de klanten net dat tikkeltje meer te kunnen bieden.
Passie
De laatste pijler 'Passie' hangt opnieuw samen met het voorgaande. Mijn passie voor het vlees groeit nog elke dag, en dit uit zich in het feit dat ik steeds op zoek ben naar vernieuwing binnen de slagersstiel. Mijn oog valt zowel op nieuwe technieken als op nieuwe producten. De techniek van 'dry ageing' is sinds een aantal jaren erg populair geworden. Het 'dry agen' van vlees bestaat erin het vlees te laten rijpen voor een langere tijd. Dit houdt in dat het vlees wordt uitgedroogd aan de buitenkant, terwijl de binnenkant verder rijpt en daardoor malser en smaakvoller wordt. Ook ik heb ervoor gekozen om deze trend te volgen. In Slagerij Nicolas heb ik een rijpingskast laten installeren, zodanig dat de klant dit rijpingsproces met zijn eigen ogen kan waarnemen. Runderrassen die ik hiervoor gebruik, zijn onder andere de Zwitserse 'Simmental' en de Franse 'Charolais'. Ik heb het geluk nooit het gevoel te hebben dat ik aan het werk ben. Het beenhouweren is een echte hobby geworden.