Aanpak winkelstraten vanaf 11 mei

Actieplan veilig winkelen

Maatregelen om veilig te shoppen in het kernwinkelgebied.

Op 11 mei mogen de meeste winkels opnieuw de deuren openen.
Verschillende gemeenten hebben maatregelen voorzien om het shoppen veilig te laten verlopen in het kernwinkelgebied. Daarnaast hebben ook enkele gemeenten een relanceplan klaar om bij de heropstart de lokale economie nieuw leven in te blazen.

Veilig winkelen

Blankenberge wil poortjes installeren aan het begin van de winkelstraten. Deze moeten aangekleed worden met een branding van stad Blankenberge. Voor elke handelszaak komen ook stippen om de wachtenden op afstand te houden.

In Brugge wordt geëxperimenteerd met de weginrichting in de winkelstraten. De voetpaden zijn voorbehouden voor de wachtrijen, de rijweg wordt gebruikt als voetgangerszone met looplijnen. Handelaars kunnen een vloersticker bestellen om klanten aan te sporen de social distancing te respecteren.

Ieper kiest voor éénrichtingsverkeer op de voetpaden. Pijlen op de grond en instructies op de decoratiepoorten in de stad moeten bezoekers duidelijk maken hoe ze moeten lopen.

Zowel Kortrijk als Oostende hebben een actieplan voor veilig winkelen. Zo worden in Oostende de bezoekers digitaal geteld en kunnen bezoekers op voorhand zien hoe druk het is. In Kortrijk wordt het winkelgebied voorzien van toegangspoorten, wandelzones met looplijnen en zullen er wachtzones ingericht worden.
Bekijk hier het actieplan van stad Kortrijk
Bekijk hier het actieplan van stad Oostende

In Roeselare werken ze onder meer met hygiëneunits waar shoppers op de toegangswegen van het shoppinggebied de handen kunnen ontsmetten. Ook worden de handelaars voorzien van communicatietools om aandacht op de social distancing te vestigen.

Wekelijkse markten

De wekelijkse markten mogen in de meeste gemeenten weer plaatsvinden, mits enkele maatregelen of aanpassingen. Zo is in Ieper de markt verplaatst naar een nieuwe locatie waar éénrichtingsverkeer en toegangscontrole mogelijk is.

De Nationale Veiligheidsraad beperkt het aantal kramen per markt tot 50. In sommige gemeenten wordt darom ofwel met een beurtrolsysteem, al dan niet enkel voor niet-voedingskramen, ingevoerd. In andere gemeenten worden voorlopig enkel voedingskramen toegelaten.

Relanceplannen

Verschillende gemeenten maakten al hun plannen bekend waarmee ze de lokale economie nieuw leven willen inblazen na de coronacrisis.